Really Simple SSL Eklentisi Nasıl Kurulur?

Really Simple SSL eklentisi, tek tıklama ile kurulabilir ve böylece tüm alan adlarınızı tek bir yerden yönetebilirsiniz. Bu sayede işlemleriniz daha az iş gücüyle daha hızlı gerçekleşecektir. Doğru bir SSL eklentisi kurmak web siteniz için ilk adım olmalıdır.

Kurulan sistemleri güvenli bir şekilde yönetmek ise oldukça önemlidir. Hangi alan olursa olsun, kullanıcıya güvenlik vaat edilmelidir. Aksi taktirde kullanıcılar da Google da sizi destekleyemez. Tarayıcıların ve sunucuların kendi arasında iletilen tüm bilgilerin güvenliğini SSL sertifikaları sağlar. Bu sebeple web siteleri için SSL sertifikaları dikkat edilmesi gereken kavramdır.  Really Simple SSL eklentisi kurduktan sonra işlemler son derece basittir.

Really Simple SSL Eklentisi Nedir?

Really Simple SSL eklentisi, ayarlarınızı bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak algılar. Böylece internet sitenizin HTTP yerine HTTPS üzerinden çalışmasını sağlar.  Web sitesinde giriş, HTTP üzerinden sağlansa da Really Simple SSL eklentisi sayesinde HTTPS’ye yönlendirilir.

Uzun süreli bir Really Simple SSL eklentisi edinmek için fiyatlandırma planını incelemelisiniz. Bu plan, kişisel, profesyonel ve ajans olarak başlıklara ayrılır. Ajans planı en çok alan adına sahip plandır ve profesyonel planın özelliklerini de taşımaktadır. Bu sebeple diğerlerine oranla, geniş çaplı web siteleri için önerilir.

Really Simple SSL Eklentisi Ne İşe Yarar?

SSL yani Secure Socket Layer, Türkçe olarak “Güvenli Giriş Katmanı” olarak çevrilmiştir. Really Simple SSL eklentisi, WordPress’in SSL sorunlarını çözer. HTTPS üzerinden aktarım güvenliği sağlamaktadır. Veri transferi esnasında aranan bir özelliktir.

2018 yılında SSL sertifikaları, Google tarafından zorunlu kılındıktan sonra internet sayfaları sorunlarla karşılaşmaya başladı. Ayrıca sertifika sahibi olmayan web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayacağı ve reklam veremeyecekleri de açıklandı. Sorunlardan biri ise SSL sertifikasına sahip olmasına rağmen site içinde bazı sayfaların HTTPS yerine HTTP internet protokolü kullanıyor olmasıdır.

Really Simple SSL eklentisi sayesinde herhangi bir ekstra kod kullanmanıza gerek kalmaz. Yalnızca eklentiyi aktif hale getirerek bütün HTTP linklerinizi güvenli bir şekilde HTTPS protokolüne yönlendirebilirsiniz.

Really Simple SSL Eklentisi Nasıl Kurulur?

Really Simple SSL eklentisi, kurulumu belirli adımlar ile oldukça kolaydır. Web siteniz kısa sürede SSL’e taşınacaktır. Verilen aşamaları takip ederek web sitenize Really Simple SSL eklentisi kurabilirsiniz.

  • Öncelikle “Eklentiler” bölümündeki “Yeni Ekle” seçeneğine tıklayınız.

Yeni Eklenti Ekleme

  • Arama çubuğuna Really Simple SSL yazarak çıkan ilk sonucu indirin. Daha sonra etkinleştirin.

Really Simple SSL Eklenti Yükleme

  • Kurulumu kontrol ederken karşınıza görevlerin bulunduğu ekran çıkacaktır. Ayarlar bölümünden bu görevleri tamamlayabilirsiniz.

Really Simple SSL Ayarları

“SSL’yi Etkinleştir” düğmesine tıkladığınızda, Really Simple SSL, sitenize SSL yüklemek için tüm arka plan işlemlerini çalıştıracaktır. Bu işlem sadece birkaç saniye sürer ve ekstra bir şey gerektirmez. Tamamlandığında, web sitenizin adres çubuğunda sitenizin güvenli olduğunu gösteren bir asma kilit olmalıdır.

Really Simple SSL Nasıl Çalışır?

Really Simple SSL eklentisi, mevcut SSL bağlantılarını çalışmaya başlamadan önce kontrol eder. Really Simple SSL, WordPress’in SSL ile ilgili birçok sorunu ele alır. Gelen tüm istekler HTTPS’ye yönlendirilir. Varsayılan olarak dahili bir WordPress yönlendirmesi vardır. Site URL’si ve ana sayfa URL’si HTTPS olarak değiştirilir.

Güvenli olmayan içeriğiniz, diğer alan adlarına verilen köprüler hariç, tüm http: // URL’leri https://  ile değiştirilerek düzeltilir. Bu dinamik olarak gerçekleşir, dolayısıyla hiçbir veri tabanı değişikliği yapılmaz.

Really Simple SSL Yönlendirmelerini Kaldırmak

Really Simple SSL eklentisi, kurulum yaptıktan sonra birtakım işlemlerde yönlendirmeler yapar. Mevcut yönlendirmeler 301 kalıcı yönlendirmeleridir. Bu, sitenizin HTTPS protokolü ile çalışmasını sağlamaktadır.

Başarısız yönlendirmeler sitenizde “Güvenli Değil” yazısının görünmesini sağlar. Ayrıca başarısız yönlendirmeler, web sitesinde bozuklukları meydana getirir. Tüm yönlendirmeler WordPress ve .htaccess dosyaları ile tamamlanmaktadır.

Başarısız yönlendirmeler web sitesine zarar vermesin diye bunları iptal etmek gerekmektedir. Web sitenizden hata bildirimleri alıyorsanız yönlendirmeleri iptal etmeniz gerekmektedir.

Really Simple SSL eklentisi bu konuda size bir kolaylık sunar.  Eklentinin kendi HTTPS yönlendirmelerini web sitenizden kaldırıp HTTP protokolüne dönebilirsiniz. Aynı zamanda FTP veya cPanel kullanarak da Really Simple SSL yönlendirmelerini kaldırabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken bir unsur vardır. Force-deactivate.php sayfasını aktifleştirirken  “https://” yerine “http:// kullanmanız gerekmektedir. SSL sertifikanız yoksa HTTPS ile çağırdığınız durumlarda yönlendirmeyi devre dışı bırakma sayfası yüklenmeyecektir.

Sitenizin eklenti ayarlarını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için size bir seçenek sunulur. Bunlar:

  • Karışık içerik düzeltici
  • WordPress 301 yönlendirmesini etkinleştirin
  • 301 .htaccess yönlendirmesini etkinleştir
  • .htaccess dosyasını düzenlemeyi durdurun
  • Farklı yöntemle yangın karışık içerik düzeltici
  • Tüm Gerçekten Basit SSL bildirimlerini kapat
  • Yüksek Karşıtlık modunu etkinleştir, gibi seçeneklerden oluşur.

Ayarlar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, ekranınızın sağ üst köşesinde “Ipuçları ve Püf Noktaları” bildirisine göz atabilirsiniz.

Really Simple SSL Yönlendirmelerini Manuel Olarak Kaldırmak

Eklentiyi kaldırmanın bir yolu olarak yeniden adlandırma işlemi yapılabilir. Bunu FTP veya cPanel üzerinden yapabilirsiniz.

FTP dosyasını düzenlemek ve isim değişikliği yapmak için “.htaccess” dosyasını bulun ve bu dosyadan ilerleyin. Gizli dosyaları aktif hale getirmeden cPanel üzerindeki dosyaları görüntülemeniz mümkün olmayacaktır. Gizli dosyaları aktifleştirme işleminin “Dosya Yöneticisi” bölümünde sağ üstte bulunan “Ayarlar” kısmından yapabilirsiniz.

“.htaccess” dosyasında bulunan kod satırlarının arasında boşluk bırakmayacak şekilde düzenlemelisiniz.

“wp-config” dosyasını düzenlemek için ise “public_html > wp-config.php” dosyasını kullanın. Dosyalara erişimleri FTP veya cPanel üzerinden yapmalısınız.  Dosyalarda kayıtlı olan Really Simple SSL eklentilerini temizlemelisiniz.

“functions.php” dosyası üzerinden de site URL’nizi değiştirebilirsiniz. Verilen kodları “functions.php” dosyasına eklemelisiniz. Kodlar sıralı olarak şu şekildedir:

  • update_option( ‘siteurl’, ‘http://alanadiniz.com’ );
  • update_option( ‘home’, ‘http://alanadiniz.com’ );

Kodları uygun bir şekilde yazdıktan sonra önbelleği temizleyin. Başka bir tarayıcı üzerinden sitenizin http olarak çalışıp çalışmadığına bakarak işlemlerinizin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Kontrol işleminden sonra ilgili https yönlendirmeleriniz kaldırılmış olacaktır.  

Her dosya düzenleme işleminizden önce dosya yedeğini almanız önerilmektedir.

Sonuç

Really Simple SSL eklentisi kurduktan sonra, öncelikle mevcut bir SSL sertifikası olup olmadığını kontrol eder. Web sitenizin bir SSL sertifikası varsa ancak bu sertifika yüklenmediyse, eklenti bunu sizin için yükleyecektir. Bu işlem, web barındırma sağlayıcınıza bağlı olabilir. Otomatik olarak yüklenemiyorsa, talimatlar konusunda size yardımcı olacaktır. Really Simple SSL eklentisi, PHP ile güvenli bir şekilde tanımlama bilgilerini ayarlar. Güvenli olmayan veya karışık içeriği düzeltir ve ters Proxy dengeleyiciyi işlemek gibi birkaç teknik görevi de yürütür.

Sıkça Sorulan Sorular

Really Simple SSL Eklentisi Nereden İndirilir?

WordPress eklenti sayfasından Really Simple SSL eklentisini kolaylıkla indirebilirsiniz.

Really Simple SSL Sertifikası Olmazsa Ne Olur?

Tarayıcınız Google Chrome ise siteniz güvenli olmayan site olarak görünecektir ve kullanıcı bu konuda uyarılacaktır.

Really Simple SSL Eklentisi Ücretli mi?

Hem ücretli hem de ücretsiz seçenekler mevcuttur. İki oturum da güvenlik olarak aynı düzeydedir ancak ücretsiz olanlar yalnızca 90 gün boyunca koruma sağlamaktadır. Ücretli olanlar ise 2 yıla kadar koruma sağlayabilmektedir.

Efehan Yıldız

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım. İddialı bir söz olduğunun farkındayım ama iddialı olmadan da başarı olmaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir