WordPress Çoklu Dil Eklentileri

Günümüzde en popüler içerik yönetim sistemlerinin başını WordPress çekiyor. Gerek ticari gerek blog amacıyla birçok kişi ya da firma tarafından tercih edilen bu yönetim sistemi kısa sürelerde kusursuz bir web siteye sahip olmanızı sağlayabilir.

Öte yandan hazırlamış olduğunuz web sitenizi farklı dillere de uyarlamak isteyebilirsiniz. İşte, bu noktada devreye giren WordPress çoklu dil eklentileri ihtiyaç duyduğunuz dil desteğini sağlayabilen eklentilerdir.

Başta online satış platformları olmak üzere farklı amaçlarla kurulan sitelerin hemen hemen birçoğu WordPress tabanlı olarak hizmet veriyor. Durumun böyle olması WordPress alt tabanının kolay, ücretsiz ve açık kodlu bir yazılıma dayanmasından kaynaklanır.

Öte yandan birbirinden farklı ücretli ya da ücretsiz eklentinin de sunulduğu bu özel yönetim sistemi, site sahiplerinin her anlamda avantajlar edinmesini sağlıyor.

Çok kısa sürelerde kullanıma hazır hale getirebileceğiniz web sitenizin global olarak hizmet vermesini amaçlıyorsanız faydalanacağınız kolaylıklardan biri de kuşkusuz WordPress çoklu dil eklentileri olacaktır.

İkinci hatta daha fazla dil seçeneğini siteniz üzerinden aktif ederek kolayca hedef kitlenize ulaşabilmeyi sağlayan WordPress çoklu dil eklentileri tüm dünya üzerinden ulaşılabilir olmanızın en önemli yollarından biridir.

WordPress Çoklu Dil Eklentisi Nedir?

WordPress çoklu dil eklentisi, WordPress alt tabanlı web sitelerine farklı dil seçeneklerini kolayca sunabilen eklentilerden biridir.

Bildiğiniz gibi günümüz koşullarında internet üzerinden erişilebilen çoğu web sitenin en az bir adet farklı dil seçeneği mevcut. Daha fazla kişiye hitap edebilmeyi sağlayan böyle ek dil seçeneklerine ihtiyaç duyan web site sahipleri de kolay kurulumuyla dikkat çeken, fonksiyonel dil eklentilerine yöneliyor.

Birbirinden farklı çoklu dil eklentisine erişim sağlayabildiğiniz WordPress bu eklentileri kişilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlamıştır. Ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan tüm eklentilerde olduğu gibi dil eklentilerinde de seçimi web site sahipleri yapıyor. Yapılacak olan eklenti seçimi de kuşkusuz sizin o eklentiden ne beklediğinize, hangi faydaları sağlamak istediğinize göre değişiklik gösterecektir.

Neden WordPress Çoklu Eklentisi Eklemelisin?

WordPress yönetim paneli üzerinden kolayca erişim sağlayabildiğiniz çoklu dil eklentileri web site sahiplerine birden fazla avantaj sağlar. Söz konusu faydalar sadece ticari amaçlarla kurulan web siteler değil blog gibi daha kişisel sayfalarda da geçerlidir.

Buna göre kısa sürelerde kurulumunu tamamlayarak sitenizin farklı dillerde de hizmet verebilmesini sağlayan WordPress çoklu dil eklentileri şu faydaları sağlayacaktır:

Yeni Kitlelere Ulaşabilmek

Hizmet verdiğiniz dil üzerinden kurulmuş olan bir site sadece o dili kullanan kişilere hitap eder. Öte yandan farklı dillere dolayısıyla ülkelere hizmet amaçlayan kişilerin yapabileceği en doğru hamle söz konusu dilde hazırlanmış bir siteden geçer.

Hal böyle olunca kişi ya da firmaların yardımına koşan WordPress dil eklentileri birden fazla dilde yeni kitleler elde etmenize olanak tanır. Keza edinilecek dil eklentisi söz konusu dili kullanan kişilere hitap edebilmek için yaptığınız yatırımın bir göstergesidir. Onların kültürüne, diline, istek ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapan markanızın global olarak duyulmasına zemin hazırlar.

Arama Motorlarında Yüksek Görünürlük

Bildiğiniz gibi arama motorları bir markanın global anlamda tanınabilmesinin en temel yoludur. Hangi dilde olursa olsun, hazırlanan bir web sitenin arama motorları üzerinde yüksek görünürlük elde etmesi yapılacak SEO çalışmalarıyla doğru orantıda ilerlemektedir. WordPress çoklu dil eklentisi işte tam da bu noktada öncelikle web sitenizi arama motorlarına kanıtlamayı sağlar. Arama motorlarında farklı dil seçenekleriyle kendini kanıtlayan sitelerin başarı grafiği de günden güne yükselir.

Marka Bilinirliği + Satış

Farklı dil seçenekleri kullanılarak hazırlanan WordPress tabanlı siteler hem o dili kullanan kişilere ulaşmak hem de arama motorlarındaki tıklanma oranlarının artmasıyla birlikte markanızın bilinirliğine doğrudan etki eder. Marka bilinirliği artan ve doğru reklam politikalarıyla hedef kitlesine yaklaşan firmaların satış oranlarında da artış görülür. Bu sebeple çoklu dil seçeneklerinden faydalanmak markanın global olarak kazanç sağlamasındaki en önemli avantajlardan biridir.

WordPress Yabancı Dilde İçerik Girişi Nasıl Yapılır?

“WordPress çoklu dil eklentisi nasıl içerik girişini yönetiyor ve SEO çalışmalarına katkı sağlıyor?” diye merak ediyorsanız, önceliğiniz size uygun olan eklentiyi seçmekten geçecektir.

Farklı özelliklerle sunulan bu dil eklentilerinin bazıları otomatik bazıları manuel içerik girişleri sağlar. Öte yandan her çoklu dil eklentisi SEO çalışmasına da olanak vermez. Bu sebeple içerik girişlerinden önce doğru eklentiyi seçmek gerekir.

Detaylı bir araştırma gerekirse destek alarak yapabileceğiniz seçimler sonrasında tercih ettiğiniz eklentinin kurulumunu tamamlamalısınız. Kurulum için gerekli olan her aşamayı tamamladıktan sonra içerik giriş kısmına odaklanılabilir. Buna göre hangi çoklu dil eklentisini tercih ederseniz edin, WordPress yabancı dilde içerik girişi için şu aşamaları izlemelisiniz:

  • Kurulumu ve dil seçimleri yapılan eklentiniz hazır olduktan sonra içerik eklemeleri için “Yazılar” kısmına geçiş yapın.
  • “Yeni Yazı Ekle” seçeneğini tıkladığınız anda sitenizin içeriklerini girebilmek için size sunulan yazı paneli açılacaktır. Bu panelin hemen sağ yan kısmında “Languages” alanı bulunur. Bu alandaki ilk dilin Türkçe olduğundan emin olun. Keza kendi dilinizi seçmezseniz sonraki aşamalarda sorunlarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek.
  • İçeriğinizi normal koşullarda hazırlayarak bitirdikten sonra “Yayımla” butonunu kullanarak varsayılan yani Türkçe dilde sayfanızda yayınlayın.
  • Sonraki aşamada yine aynı alanda bulunan ve “Language” ibaresinin hemen altında görülebilen “Translations” seçeneğini tıklayarak kurulum aşamasında tercih ettiğiniz ek dil seçeneklerini seçin.
  • Seçenekler tamamlandığında o dilde çeviriler otomatik olarak yenilenecektir. Böylece sonraki içeriklerinizde sorunsuz olarak tercih edilen tüm dillerde içerik girişi otomatik olarak sağlanır.

WordPress çoklu dil eklentileri yeni içerik girişleri için tercih edilen dili otomatik olarak bu adımlardan sonra algılayabilecektir. Ancak bu dilleri “etiketler” ve “kategori” alanında da yapmak SEO çalışması için büyük önem taşır. Bu önemli detayı unutmadan iki alana da girip dil seçeneklerini aktif etmelisiniz.

En İyi WordPress Çoklu Dil Eklentileri

WordPress çoklu dil eklentileri kişi ya da firmaların ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış eklentilerdir. Dolayısıyla her eklentinin siteye sunduğu kolaylık ve avantajlar birbirinden farklıdır.

Bu farklılıklar başta sitenin faaliyet alanı olurken sonrasında da sunduğu olanaklar itibariyle birbirlerinden ayrılırlar. Dolayısıyla eklentiler arasından seçim yaparken öncelik “WordPress çoklu dil eklentisi nasıl seçilmeli?” konusuna yönelmek olacaktır. Bu sebeple yapacağınız seçimlere fayda sağlayabilecek en iyi ve en çok tercih edilen WordPress çoklu dil eklentilerini sizler için bir araya topladım.

Polylang

WordPress kullanıcıları arasında en çok tercih edilen dil eklentilerinden biri Polylang’tır. Kurulumunun kolay ve ücretsiz olması bu kadar çok tercih edilmesinin ana sebeplerindendir.

Öte yandan kurulum esnasında tercih edilen tüm dillerin yazı, kategori, etiket gibi alanlarda da ayarlanması yapıldıktan sonra otomatik olarak çevirisini yapmaya başlar. Her ne kadar ücretsiz sunulan çoklu dil eklentilerinden biri olsa da Polylang’ın ek özelliklerinden faydalanmak ya da bir üst sürümünü edinmek isterseniz ücret ödemeniz gerekir.

WPML

Çok dilli web siteleri için ideal bir seçim olan WPML eklentisi WordPress Multilingual Plugin ismiyle karşınıza çıkacaktır. Eklentinin en kullanışlı özelliği 40’tan fazla dilde çeviri imkanını sunabilmesinden gelir.

Aynı zamanda seçilen her dilin sürümünü alan adı ya da alt alan adına yerleştirebilme olanağı da sunar. Otomatik çeviri sistemiyle çalışan WPML eklentisi ücretli sunulan bir dil eklentisidir. SEO çalışmalarına uyumlu hazırlanan bu eklenti başta Rank Math SEO olmak üzere All in One Seo ve Yoast SEO eklentileriyle de sorunsuz çalışır.

TranslatePress

Ücretsiz WordPress çoklu dil eklentileri arasında en çok beğenileni TranslatePress’tir. Yönetim panelinin sunduğu her eklenti ve temayı kolayca çevirebilen eklenti ücretsiz sürümüyle de son derece kullanışlıdır.

Ancak SEO uyumlu bir dil eklentisi arıyorsanız ücretsiz sürüm işinize yaramayacaktır. Sınırsız dil seçeneğini SEO dostu olarak uygun hale getirmek isterseniz eklentinin ücretli versiyonunu kullanmanız daha mantıklı olacaktır.

Gtranslate

Gtranslate isminden de anlaşılacağı üzere Google tarafından WordPress kullanıcılarına sunulan dil eklentilerinden biridir. Google API bağlantısıyla çalışan eklentinin en dikkat çeken özelliği kullanıcının tarayıcı dilini otomatik tespit edebilmesidir.

Böylece global olarak hizmet veren web sitenizin kullanıcıları kendi dilini seçmek zorunda kalmaz. Ücretsiz bir eklentidir lakin SEO çalışmalarına uyumlu değil. Eğer yine SEO çalışmalarına uyumlu olmasını isterseniz ücretli sürümünü edinmeniz gerekecek. Ücretli sürüm dil çevirilerinde manuel ekleme kolaylığı da sunabilir.

Weglot

WordPress çoklu dil eklentileri arasında en sorunsuz olarak hizmet veren eklenti Weglot diyebiliriz. Diğer tüm eklentilerle sorunsuz çalışan eklenti manuel ve otomatik çeviri imkanını bir arada sunar. Eklentinin ücretsiz olarak kullanılabilmesi 2000 kelime ve bir ek dil seçeneğiyle sınırlanmış durumda. Daha fazla dil ve kelime kullanmak isteyen web site sahiplerinin ücretli sürümünü kullanması gerekecek.

LocoTranslate

Ücretsiz olarak tüm WordPress kullanıcılarına sunulabilen kullanışlı dil eklentilerinden biri de LocoTranslate’tir. Son derece basit ve anlaşılır bir arayüzle hizmet veren eklenti tema dillerinde de çeviri imkanı sunuyor. Keza tema üzerindeki çevirilerde çok başarılı olduğu için bu alana ağırlık veren kullanıcılar için son derece idealdir.

Sonuç

WordPress çoklu dil eklentileri, görüldüğü üzere seçim aşamasında dikkat edilmesi gereken eklentiler arasında yer alır. Küresel bazda hizmet vermeyi amaçlayan her türlü web sitenin mutlaka edinmesi gereken bu eklenti çeşidi firmaların büyümesinde etkilidir.

Marka bilinirliğinden tutun da satış oranlarındaki artışa kadar pek çok alanda fayda sağlayabilen bu eklenti çeşitleri kısa sürelerde sitenize katkısını gösterecektir.

İster sitenin kurulum aşamasından ister sonrasında kolay kurulum aşamaları izlenerek aktif edilebilen böyle dil eklentileri mutlaka alanının uzmanlarından destek alınarak tercih edilmelidir.

Bu alanda başarılı çalışmalar yürüttüğüm ekibim ile birlikte siteniz için en iyi hizmeti sunmayı amaçlıyorum. Öte yandan sadece doğru dil eklentileri değil, SEO ve pazarlama konusunda da destek alabilirsiniz. Aynı zamanda WordPress eğitimlerimle hem size hem de ekibinize yardımcı oluyorum.

Sık Sorulan Sorular

WordPress Çoklu Dil Eklentileri Ücretli mi?

WordPress çoklu dil eklentilerinin bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsizdir. Seçim kullanıcının kendi istek ve beklentilerine göre değişkenlik gösterecektir.

WordPress Çoklu Dil Eklentileri Konusunda Kimden Destek Alınabilir?

WordPress çoklu dil eklentileri seçiminde dijital pazarlama uzmanlarından destek alınması faydalı olacaktır.

WordPress Çoklu Dil Eklentileri Diğer Eklentilerle Sorunsuz Çalışabilir mi?

WordPress kullanıcılarına birden fazla çoklu dil eklentisi sunar. Her eklentinin sağladığı avantajlar ve getirdiği dezavantajlar farklıdır. Bu sebeple bir kısım dil eklentisi diğer eklentilerle sorunsuz çalışırken bazı dil eklentilerinde sorunlar yaşanabilir.

WordPress Çoklu Dil Eklentileri SEO Çalışmasına Uygun mu?

Birbirinden farklı özelliklerle hazırlanan WordPress çoklu dil eklentilerinin hemen hemen hepsi SEO dostudur. SEO dostu olmayan eklentilerin ücretli üst sürümlerinden faydalanmak gerekir.

Efehan Yıldız

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım. İddialı bir söz olduğunun farkındayım ama iddialı olmadan da başarı olmaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir