WordPress Tema Türkçeleştirme

WordPress, kolay bir kuruluma sahip olduğundan dolayı en fazla tercih edilen CMS sitemidir. Çok fazla eklentiye sahip olmasından dolayı da sitenizi isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Böylece sitenizde farklı görünümler yaratabilirsiniz.

Ancak temada Türkçe dil sorunu yaşamanız da yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenle içerikte WordPress tema Türkçeleştirme konusuna değineceğim.

Kullandığınız temada Türkçe dil desteğinin olması bazen yeterli olmayabilir. Çünkü WordPress’te belirli kısımlar, İngilizce olarak kalabilmektedir. Sitenizin daha anlaşılır ve pratik olabilmesi için de Türkçeleştirme önem arz eder. Bu sayede temanızı seçtikten sonra menü ve sayfalarda kalan İngilizce kısımları Türkçeye çevirebilirsiniz. Ayrıca çeviri işleminin birkaç farklı yolu bulunmaktadır.

Siz de WordPress sitenizi daha rahat biçimde kullanmak için içeriğimi okumaya devam edebilirsiniz. Bu sayede tema Türkçeleştirmeyi nasıl yapabileceğinizle alakalı ayrıntılı bilgi bulacaksınız. İlk olarak en çok tercih edilen Loco Translate eklentisini anlatacağım. İlerleyen aşamada da farklı araçlarla sitenizde nasıl çeviri yapabileceğinizi kaleme alacağım. Hazırsanız, WordPress’i daha etkili nasıl kullanabilirsiniz, bir göz atalım.

Loco Translate ile Tema Türkçeleştirme

Loco Translate, WordPress sitenizdeki dosyaların tarayıcıda farklı dillere çevrilmesini sağlayan bir eklentidir. WordPress için sağlanan en iyi çeviri eklentisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kullanabilmeniz için ise ilk olarak bu eklentiyi eklemeniz gerekir. Yapacağınız kolay işlemlerle de vakit kaybetmeden tema Türkçeleştirmeyi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz ilk olarak Loco Translate’in özelliklerine hep birlikte bakalım:

  • Dahili çeviri editörü sunar.
  • Dil dosyalarının oluşturulmasını sağlar ve günceller.
  • Yerli mo derleme özelliğine sahiptir.
  • PO özelliklerini destekler.
  • Korumalı dil dizini sağlar.
  • Yerel ayar kodları sunar.
  • PO dosyası düzenleyicisidir.
  • Klavye kısa yol desteği vardır.

Ayrıca Loco Translate eklentisi, sadece tema Türkçeleştirme için kullanmaz. Bu eklenti de daha birçok alanı Türkçeleştirebilirsiniz. Ayrıca eklenti de Yandex Translate desteği bulunur. Böylece WordPress yabancı içerik girişi ile metinlerinizin çok kısa bir süre içinde çevrilmesini sağlar. Ancak yapay zeka destekli olduğundan dolayı çevirilerde anlam bozuklukları meydana gelebilir. Bu nedenle dikkatli olmanızı öneririm.

Hangi işlem için bu eklentiyi kullanacaksanız kullanın ilk olarak eklentiyi eklemelisiniz. Bu sayede temanızı, eklentilerinizi veya metinlerinizi Türkçeleştirebilirsiniz. Böylece WordPress’i çok daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.  Şimdi ise WordPress tema Türkçeleştirme Loco Translate’i nasıl ekleyeceğinize değineceğim.

Loco Translate Eklentisi Nasıl Kurulur?

Tüm eklentilerde olduğu gibi WordPress Loco Translate de admin paneli ve kök dosyaları indirerek siteye kurulabilir. Ancak WordPress kullanmaya daha yeni başladıysanız işlemi, admin paneli üzerinden yapmanız daha güvenilir olabilir. Eklentiyi admin panelinden eklemek için aşağıdaki aşamaları izleyebilirsiniz:

  • Menü kısmından “Eklentiler” butonuna tıklayın.
  • Sağ üst kısımda bulunan arama kutusuna “Loco Translate” kelimesini yazın.
  • Eklentiyi bularak “Yükle” butonuna tıklayın.
  • Son işleminiz de ise “Etkinleştir” sekmesine tıklamak olmalıdır.

Yukarıdaki işlemleri tek tek takip ederek eklentiyi basit şekilde kurabilirsiniz. Eklentiyi dahil ettikten sonra ise sol menü kısmında tüm özellikleriyle çeviri hizmetinizi gerçekleştirecektir. Böylece WordPress Loco Translate’in sizin için sağladığı tüm özelliklerinden kolayca faydalanabilirsiniz. Temanızı ve eklentilerinizi Türkçeleştirerek sitenizde istediğiniz gibi bir görünüm elde edebilirsiniz. Böylece dilediğiniz gibi web tasarımınızı kolayca yapabilirsiniz.

Öncelikle daha sağlıklı bir site oluşturmak için temaları Türkçeleştirmeniz oldukça önemli, bunu bilmelisiniz. Çünkü İngilizce bilmeyen ziyaretçileriniz için İngilizce kalan kısımlar sorun yaratabiliyor. Ayrıca Türkçe bir web sitesinde yabancı dil alanların kalması tasarımı da olumsuz şekilde etkiler. Peki, kurulumu gerçekleştirdiniz ve şimdi sıra WordPress tema Türkçeleştirme işlemini nasıl yapacaksınız?

Loco Translate ile Tema Türkçeleştirme

Etkinleştirdiğiniz WordPress Loco Translate’i kullanarak dakikalar içinde temanızı Türkçeleştirebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay bir şekilde ilerler. İlk yapmanız gereken admin paneli üzerinden Loco Translate’i seçin ve “Temalar” bölümüne tıklayın. İşleminizin devamı için aşağıdaki adımları izlemeye devam edebilirsiniz:

  • Temalar kısmını seçtikten sonra Türkçeleştirmek istediğiniz temayı seçin.
  • Karşınıza çıkan dil listesinden “Türkçe”yi seçin ve “Düzenle” sekmesine tıklayın.
  • Karşılaştığınız sayfada belirli bir kelimeyi aratabilir veya çevirisini yapacağınız kelimeyi seçebilirsiniz.
  • Seçilen kelime, aşağıda bulunan kutuya direkt eklenir.
  • Her adımı tek tek çevirisini yapacağınız kelimeleri seçerek tekrarlayın.

Tüm bu işlemlerden sonra sitenizde kalan İngilizce kelimeler, Türkçeye çevrilecektir. Böylece sitenizin tasarımı hem sizin için hem de kullanıcılarınız için daha kullanışlı olur. Bu sayede İngilizce bilmeyen ziyaretçilerinizde sitenizde sunduklarınızı rahat şekilde anlayacaktır. Ayrıca sitenizde tasarımla alakalı sorunlarda ortadan kalmış olur.

Türkçeleştirme ile sitenizi çok daha kolay bir şekilde koordine edebilirsiniz. Farklı eklentilere ihtiyacınız olursa ve bunlar da İngilizceyse Loco Translate’i kullanarak eklentileri de Türkçeleştirebilirsiniz. Ayrıca WordPress tema Türkçeleştirme için kullanabileceğiniz farklı araçlarda vardır. İçeriğin ilerleyen aşamasında başka hangi eklentiler ve araçlarla çeviri yapabileceğinizi anlatacağım.

Çeviri Yaparken Kullanabileceğiniz Araçlar

Az önce de belirttiğim gibi WordPress sitenizde çeviri yapmak için birçok araç vardır. Loco Translate yerine bu araçları da kullanarak çeviri işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece çok daha kolay bir şekilde çeviri hizmeti alabilirsiniz. Vereceğim araçlar arasında ücretli ve ücretsiz sürümler mevcuttur. Ancak birçoğunun ücretsiz versiyonu, oldukça geniş hizmetler sunmaktadır.

SEO uyumlu olan araçları tercih ettiğinizde başka ülkedeki kişilerin aramalarında da görünebilirsiniz. Bu sayede içerikleriniz, dünya çapında birçok kitleye ulaşabilir. Yani, farklı ülkelere de hizmet veya bilgi vermek isterseniz ekstra bir SEO çalışması yapmanıza gerek kalmamaktadır. Ancak araçları kullanırken dikkatli olmanız ve unutmamanız gereken bir unsur vardır.

Bazı araçlarda çeviriler, çok düzgün yapılamayabilir. Sonuçta bunlar yapay zeka ile sunulan hizmetlerdir. Bu nedenle tema dışında metin çevirilerinizde bunu göz ardı etmemelisiniz. Bu durum, tema ve eklentiler için çok geçerli olmasa da içerikleriniz açısından önemli bir konudur. İsterseniz, WordPress tema Türkçeleştirme için kullanabileceğiniz araçlara bakalım.

Poedit

Poedit, WordPress sitenizde kullanabileceğiniz bir çeviri aracıdır. Bu program sayesinde WordPress tema Türkçeleştirme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Adından da anlayacağınız üzere .po uzantısı ile çeviri yapabilirsiniz. Basit bir ara yüzü olduğundan dolayı kolayca kullanabileceğiniz bir araçtır. Temalarınızı Türkçeleştirmek için .po uzantılı dosyanızı Poedit üzerinden açmalısınız. Ayrıca sürükle bırak yöntemiyle de bunu yapabilirsiniz. Daha sonra ise aşağıdaki aşamaları takip etmelisiniz:

  • Türkçe yapmak istediğiniz dosyanızı seçmelisiniz.
  • Karşınıza İngilizce kelimeler çıkan bir liste gelir.
  • Listeden istediğiniz kelimeye tıkladığınızda orijinal ve çeviri halini göreceksiniz.
  • Türkçe ismini yazdıktan sonra ise çeviriniz için “Farklı Kaydet” sekmesine basın.
  • en_US yazan dosyayı tr_TR yaparak değiştirin ve kaydedin.
  • Son aşamada .po ve MO dosyası elinizde olacaktır.

Eğer ki, .po  ve MO dosyası size ulaşmazsa çevirileriniz aktif olsa da çalışmaz. Bu yüzden dosyalara ulaştığınıza dikkat etmelisiniz. Ardından iki dosyayı da alarak language kısmına atın. Temanızdan da Türkçe dilini seçmeniz gerekiyor. Böylece Poedit ile tema Türkçeleştirme işleminiz tamamlanır ve sitenizi kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.

Weglot Translate

Weglot ile çok dilli bir site oluşturmanız mümkündür. Ayrıca binden fazla sitede kullanılabilen bir araçtır. Ücretli ve ücretsiz versiyonu bulunuyor ve ücretsiz olan sürümünde 60’tan fazla dil seçeneği vardır. Ancak sadece tek bir dil ile çeviri yapmanıza olanak tanımaktadır. Ekstra diller ise ücretli versiyonun da bulunmaktadır.

Eklentiyi indirdikten sonra ise rahat şekilde kullanabileceğiniz bir araç olarak bilinir. SEO dostu URL yapısı sağlamasından dolayı diğer dillerde aranan kelimelerle sitenizin bulunmasına yardımcı olur. Aracın genel özellikleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Birçok WordPress teması ve eklentisiyle çalışabilir.
  • Özelleştirebilir dil değiştirme seçeneği vardır.
  • Ücretli sürümünde sınırsız dil seçeneği mevcuttur.
  • Gerçek zamanlı çeviri yapmaktadır.

Bu araçla da WordPress sitenizin temalarını Türkçeleştirebilirsiniz. Ayrıca ücretli sürümündeki en sevilen özelliklerden biri de otomatik çeviri geliştirmek için alabileceğiniz uzman desteğidir. Yine, 5 milyon kelimeye kadar içeriklerinizin çevirisini de gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bu aracı, farklı web sitelerinizde de kullanma imkanınız vardır.

GTranslate

Bu araç, Google’ın çeviri hizmetini kullanarak tema ve eklentilerinizi Türkçeleştirir. Tercih ettiğiniz dil doğrultusunda içeriklerinizi de çevirebilirsiniz. Yüzden fazla dil seçeneğinin olmasının yanı sıra tüm diller ücretsizdir. Ücretli versiyonun da daha fazla işlem yapabileceğinizi söylememiz gerekir. Ancak aracı daha etkili bir şekilde kullanmak için ücretli sürümünden de faydalanabilirsiniz. Aracı, WordPress sitesindeki dosyalardan indirip eklentiyi panelinizden yükleyebilirsiniz.

Google Language Translator

Bu araç, web sitenizi Google Translate API yardımı kullanarak otomatik şekilde çevirmenize olanak tanır. Kullanabilmeniz için ise eklentiyi indirmeniz gerekmektedir. Sadece hedef dilinizi seçerek temanızı Türkçeleştirebilirsiniz. Ayrıca içeriklerinizin de anında çevirisini yapan bir programdır. Yani, kullanıcılarınız siteye geldiğinde istediği dil seçeneği ile metinlerinizi okuyabilir. Ancak bazen çeviri esnasında anlatım bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Sonuç

Tema Türkçeleştirme, daha iyi işlem yapabilmeniz açısından size yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda web sitenizi ziyaret edenler de daha kolay şekilde sitenizde dolaşabilir. Türkçeleştirme için en çok tercih edilen eklenti “Loco Translate”dir. Ancak daha farklı ücretli ve ücretsiz araçlar da sunulmaktadır. Eğer WordPress ile ilginiz varsa her eklentiyi ve aracı kolayca kullanabilirsiniz.

Ancak WordPress hakkında bilginiz yoksa uzman bir kişiyle görüşebilirsiniz. Bunun için benimle efehanyildiz.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz. WordPress tema Türkçeleştirme için hizmet alabileceğiniz gibi WordPress eğitimi için de ulaşabilirsiniz. Böylece sitenizi daha etkili bir şekilde tasarlayabilir ve yönetebilirsiniz. Hazırlayacağınız sitenizin çok daha etkili olmasına olanak tanıyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

WordPress Tema Türkçeleştirme Nedir?

Tema Türkçeleştirme WordPress sitenizde İngilizce olarak kalan bölümleri Türkçeleştirmeye yarar. Bunun için de bazı araç ve eklentileri kullanmanız gerekmektedir.

Loco Transtlate Nasıl Eklenir?

Admin paneli üzerinden Loco Translate’i ekleyebilirsiniz. Daha sonrasında ise bu araç ile tema Türkçeleştirme işleminizi yapabilirsiniz. Bunun için admin paneline giderek dilini değiştirmek istediğiniz temaları seçmeniz gerekir.

Loco Translate Dışında Başka Çeviri Araçları da Var mı?

Evet, Loco Translate dışında birçok çeviri aracı bulunmaktadır. Bu araçlar ile temalarınızı, içeriklerinizi çevirebilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz sürümü olan bu araçları WordPress admin panelinden ekleyebilirsiniz.

Efehan Yıldız

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım. İddialı bir söz olduğunun farkındayım ama iddialı olmadan da başarı olmaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir