WordPress SEO Nedir? (Detaylı Rehber)

Son 20 yıl içerisinde gündelik hayatta kullandığımız web sitesi formatı ve internet yapısı büyük değişikliklere uğradı. Geçmişte bir web site tasarımı için HTML ya da alternatif yazılım dillerine ihtiyaç duyarken, bugün bütün bu yapıları WordPress gibi hazır yapılar altında toplayabiliyoruz. WordPress bugünün internet dünyasının tam anlamıyla mihenk taşı. Gerek kullanım kolaylığı gerekse de SEO dostu olarak tanındığı için 7’den 77’ye herkes tarafından tercih edilebiliyor. İster ticari isterseniz de blogvari yürüteceğiniz siteler için kullanabileceğiniz WordPress, birçok anlamda Google ve kullanıcı deneyimine öncelik veriyor.

Bir web site kurduğunuzda amacınız her ne olursa olsun, kullanıcı deneyimine odaklanmanız gerekmektedir. Nitekim Google SERP’lerinde iyi bir şekilde konumlanmanız için bu faktör en temel şart. WordPress; alternatif içerik yönetim sistemlerinin arasından, SEO’ya uygun altyapısı ve üst düzey kullanıcı deneyimi entegrasyonu nitelikleriyle sıyrılmaktadır. Ancak hatırlatmakta fayda var; WordPress her ne kadar SEO’ya entegre olarak pazarlansa da, ince ayarların ve düzenlenmesi gereken bir sistemdir. Bu noktada WordPress SEO ile ilgili kazanacağınız teorik bilgileri pratikte uygulamanız gerekmektedir.

Başlangıç seviyesinde teorik bilgiye ihtiyacınız varsa, doğru yerdesiniz. Çünkü WordPress SEO konusuna değineceğim bu içeriğimde, sizlere detaylı bir rehber sunmayı amaçlıyorum. Hazırsanız başlayalım.

WordPress Nedir, Ne işe Yarar?

WordPress SEO Nedir?

WordPress, 2003 yılında PHP ile hazırlanmış açık kaynak kodlu bir blog altyapı sağlayıcısıdır. Pratik kullanımı sayesinde kodlama seviyesi en alt seviyede bulunan site sahiplerine bile, yönetim hususunda büyük kolaylık sağlamaktadır. Kuşkusuz ki, bugün WordPress’i popüler yapan yegane niteliği de budur.

Açık kaynak kodlu bir altyapıya sahip olmasının da sağladığı pek çok katkı olduğunu söylemeden olmaz. Açık kaynak kodu, sistemin isteyen herkes tarafından geliştirilebileceği anlamını taşımaktadır. Bu sayede her ihtiyaca yönelik tema, eklenti ve türevi elementlere ücretsiz bir şekilde erişilebilmektedir.

WordPress’in öne çıkan özelliklerine bakmak gerekirse eğer:

Ücretsiz

Farklı alanlar üzerine bir web sitesi açmak istediğinizde, karşınıza birçok site sağlayıcısı çıkacaktır. Opsiyonlardan birçoğuna erişim sağlayabilmeniz adına ücret ödemeniz gerekecektir. Ancak WordPress için kullanım ücreti ödemenize gerek yok. Eğer bir web sitesi projesine girişim yapma niyetiniz varsa, ödemeniz gereken masraf kalemlerini yalnızca hosting ve domain ücretleri oluşturur.

Açık Kaynak Kodlu

Karşınıza çıkan bir içerik yönetim sistemi, açık kaynaklı ise bunun açıklaması ücretsiz olduğu ve herkesin üzerinde değişim yapabilmesini sağlayan bir yapıya sahip olmasıdır. Bu özellik elbette pek çok kişinin platform üzerinde iyileştirme yapabilmesine olanak tanıyor. Böylece sistemde herhangi bir hata ile karşılaşma riski de minimuma düşüyor.

Kolay Kullanım İmkânı

Herkesin kullanımına ücretsiz olarak sunulan WordPress kolay ara yüzü ile de dikkat çekmektedir. Basit bir şekilde adapte olabileceğiniz bu platform, kelimenin tam anlamıyla kullanıcı dostudur.

WordPress için Birçok SEO Eklentisi

Web sitesinin ideal bir seviyede olmasının en temel koşulu, iyi bir SEO altyapısına sahip olmasıdır. WordPress SEO işte bu noktada işinize yarayacak en iyi özelliktir. Farklı SEO eklentileri ve SEO araçlarıyla sitenizi kısa sürelerde arama motorlarının istediği seviyeye taşıyabilmeniz mümkündür.

WordPress SEO Nedir? Ne İşe Yarar?

Arama motorları üzerinde daha etkili bir hale gelmek, görünürlüğünüzü artırmak adına yapacağınız tüm optimizasyon çalışmaları, WordPress SEO olarak tanımlanabilir. Buradaki amaç sadece ticari bir gelir değil, kısa sürede arama motorlarının onayladığı düzeyde bir siteye sahip olabilmektir. İster keyfinize göre düzenlediğiniz bir blog sitesi isterseniz de işletmenizin kurumsal sitesini kısa sürede optimize edebilmek için, bu araç ve eklentileri ayarlamalısınız. Eğer çalışmanıza bu ayarlamaları yaparak başlarsanız, arama motorları üzerindeki olumlu etkiniz artacaktır.

WordPress SEO Optimizasyonu

Wordpress SEO Nasıl Yapılır?

Siteniz WordPress tabanlı ise ya da sitenizin altyapısını WordPress olarak güncellemeyi düşünüyorsanız, öncelikli olarak izlemeniz gereken bazı adımlar var. Bu adımları doğru bir şekilde uygulamanız halinde, kısa sürede WordPress SEO optimizasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

1.    Hosting Sağlayıcısına Özen Gösterin

Site projenizin en önemli adımını, seçeceğiniz Hosting sağlayıcısı oluşturacaktır. Keza bu tercihinizle birlikte, başta sitenin hızı olmak üzere güvenlik ve çalışma süreleriniz etkilenecektir. Özellikle sitenin hızı, SEO çalışmalarında en çok dikkat çeken faktördür. Bu nedenle tercih edeceğiniz Hosting sağlayıcılarında, performansı düşük olanlara yönelmemelisiniz. Düşük ücretlerde sunulan bu sağlayıcılar, bir süre sonra sitenizi olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz, yine WordPress’in kullanıcıları için hazırladığı bilgi alanında gerekli incelemeleri yapabilirsiniz.

2.    Tema Seçiminizi SEO Dostu Olarak Yapın

Domain ve hosting işlemlerinin ardından sıra, siteniz için yapacağınız tema tercihinde. Oluşturacağınız site projesinin içeriğine göre, WordPress üzerindeki onlarca ücretli ve ücretsiz tema seçeneği mevcut. Üstelik bunları ön izleme yaparak inceleme şansınız da var. Ancak seçeceğiniz temada tasarım detayları kadar önemli olan özellik SEO dostu olup olmadığıdır.

Temanın size vaat ettiği özellikler arasında şu özelliklerin yer almasına özen gösterin:

  • Temiz kodlamaya sahip olmalı,
  • Açılış hızı yüksek olmalı,
  • Sunduğu özellikleri bakımından sitenin daha işlevsel olmasına zemin hazırlayabilmeli,
  • Görsel açıdan zengin olmalı,
  • Mobil uyumluluğu kesinlikle bulunmalı,
  • Var olan tüm tarayıcılara uyum sağlayabilmeli.

Eğer tercihinizi ücretli temalardan yana kullanacaksanız mutlaka demolarına göz atmakta fayda var.

3.    SEO Eklentisi Seçimi

Siteniz için kullanabileceğiniz çoğu SEO eklentisini WordPress aracılığıyla edinebilirsiniz. Bunların bir kısmı ücretli bir kısmı da ücretsiz olarak karşınıza çıkacaktır. Her SEO eklentisinin kendi alanında avantaj ve dezavatajları söz konusu. Site sahiplerinin ihtiyaçlarına cevap verebilen, en popüler SEO eklentileri şunlardır:

  • Yoast SEO
  • Rank Math
  • All in One SEO Pack

WordPress’te SEO eklentisi kurmak için WordPress panelinde yer alan Eklentiler seçeğine tıklayın. Akabinde Eklentiler penceresinde yer alan Yeni ekle seçeneğine tıklayın. Arama motoruna tercih ettiğiniz SEO eklentisinin adını yazın. Hemen yükle seçeneğine tıklayarak, eklentinin kurulumunu sağlayabilirsiniz.

4.    Alan Adı Seçiminde Dikkatli Olun

Alan adı seçimi, mutlaka faaliyet sürdürdüğünüz alana dair olmalıdır. Böyle bir domain size özgünlük katacağı gibi arama motorları açısından da önemlidir. Tercihlerinizi spesifik isimlerden yana kullanabileceğiniz gibi, site içeriğinizle alakalı olarak da seçebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken kısım, site adresi ile WordPress adresinin aynı olmasıdır. Keza farklı adreslerden giriş yapılırsa, arama motoru karşısında iki farklı site olduğunu zannedilebilmektedir. Bu durumda elbette sizin için yararlı olmayacaktır.

5.    Site Görünürlüğü Ayarları

Sitenizin yapım aşamasındayken, arama botları tarafından görünürlüğünü tercihen kapatabildiğinizi hatırlatmakta fayda var. Bu sayede sitenizin Google nezdinde otorite kaybının önüne geçebilir, tam olarak hazır olduğunuzda faaliyete geçebilirsiniz. İşlemleriniz bittikten sonra yine bu ayarı kapatarak arama motorlarının veri indekslerinde sizi görememesi sağlarsınız.

6.    SEO Dostu Bağlantılar

Sitenizin kalıcı bağlantılarının doğru olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Keza bu alanı atlayan çoğu kişi, kalıcı bağlantılarda yanlış ifadeleri kullanabiliyor. En doğru ifade şeklini seçmek için “Kalıcı Bağlantılar” seçeneğine gitmelisiniz. Akabinde karşınıza çıkan alandan “Yazı ismi” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Keza SEO dostu bağlantılarınız, bu şekilde doğru olacaktır.

7.    Google Search Console Doğrulamasını Unutmayın

Google Search Console üzerinden hazırladığınız siteyi doğrulatmanız gerekiyor. Oldukça basit bir şekilde yapacağınız bu doğrulama için şu aşamaları izleyebilirsiniz:

  • Karşınıza “Alan Adı” ve “URL ön eki” şeklinde iki seçenek çıkacaktır.
  • Alan Adı” kısmını seçerseniz domain DNS adresinizi sistemin belirttiği adrese aktararak doğrulama işlemini tamamlamalısınız.
  • URL ön eki” seçeneğini seçmek isterseniz karşınıza birden fazla doğrulama yöntemi çıkacaktır. Bu yöntemler arasında en basit doğrulamayı “HTML etiketi” ile sağlayabilirsiniz. O alana tıkladığınızda size bir kod gelecek. Bu kodu sitenizde belirtilen alana yerleştirdiğiniz anda doğrula işlemini bitirebilirsiniz.

8.    Kullanılacak Anahtar Kelimeler İçin Araştırma Yapın

Anahtar kelime sizi rakiplerinizden ayıran ve arama motorlarında yükselmenizi sağlayan, kelime ya da kelime öbeklerinden oluşan SEO faktörüdür. Anahtar kelimeler, SEO çalışmalarının temelini oluşturan bir etmendir. Öyle ki, gerçekleştirilen rakip analizlerinde sizi zirveye taşıması olası anahtar kelimeleri tercih etmeniz, SEO çalışmalarının gidişatını büyük ölçüde etkilemektedir.

Gerçekleştireceğiniz anahtar kelime çalışmalarında, opsiyonel olarak ücretli ve ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu sayede sektörünüze ve kullanıcı kitlenize hitap eden, potansiyel kullanıcıları da kendinize çekebilecek doğru analizler gerçekleştirebilirsiniz. Konuya hakimiyetiniz fazla değilse, teknik destek alarak elinizi güçlendirme yolunu da tercih edebilirsiniz. Ya da konuya yoğunlaşarak, bilgi düzeyinizi arttırabilirsiniz. Keza kullanacağınız anahtar kelimeler sayesinde arama motoru sıralamasında başarı yakalayabileceksiniz.

9.    Hemingway App Kullanmaya Başlayın

Siteniz için hazırlayacağınız içerikler, sandığınızdan çok daha önemlidir. Bunun için size kolaylık sağlayan uygulamalardan faydalanmanız gerekir. Hemingway App bunladan yalnızca biri. Hemingway App sayesinde az kelimeyle çok konuya değinebilir, kullanıcı deneyimi odaklı okunabilirlik oranı yüksek içerikler oluşturabilirsiniz. Nitekim Hemingway App bu konuda oldukça efektif bir uygulama. İçeriklerinizi bu editör alanında hazırladığınızda, size eksik ve hataları alanları gösteren, bunları da puanlandırmaya tabii tutan bir sisteme sahiptir. Bu puanlama da en az 4 ve üzerini alabilmeye odaklanmalısınız.

10. İçerik Başlıklarında Optimizasyonu Öğrenin

Her içerik çalışmasında H1 ile başlayan ve uzanan bir seri vardır. Bu seri sizin içeriğinizin arama motorlarında ayrıştırılmasında kullanılır. Örneğin yazmayı hedeflediğiniz ve konuyu anlatacağınız başlık sizin H1’iniz olacaktır. Bundan sonraki alt başlıklarınız H2, H3 şeklinde uzanarak devam etmelidir.

11. Başlık Etiketi ve Meta Açıklama Detayları

Oldukça önemli bir husus olan başlık etiketleri, kullanıcıların size ulaşmasını sağlayan detaylardandır. Keza sayfanın ne içerdiği ve ne hakkında olduğunu bu başlık etiketi belirler. Kullanıcıların karşısına arama motoru aracılığıyla çıkar.

Meta açıklama ise herhangi bir konuda arama yaptığınızda önünüze sıralanan sitelerin alt kısmındaki küçük açıklamadır. Bu açıklamalar sıralamanızı doğrudan etkilemez ancak cazip olmaları kullanıcıların dikkatini çeker. Meta açıklamalarından anahtar kelimeye yer vermeyi ihmal etmeyin.

12. Dahili Link Eklentileri Kullanmak

Dahili linkler bir içerikten farklı bir içeriğe yapılan yönlendirmelerdir. Okuyucuları konuyla bağlantılı farklı içeriklere çekmek için kullanılırlar. Sayfalarınız arasında yapacağınız bu dahili link eklentileri kullanıcının sitenizi kullanım süresini artırır. Daha keyifli ve sürükleyici bir gezinti için önemlidir.

13. Görsel Optimizasyonu

Site içeriklerini daha cazip hale getirmek için çeşitli görseller kullanmanız gerekecektir. Bu görseller kullanıcı açısından oldukça önemlidir. Keza düz ve sıkıcı bir metin yerine görselli bir anlatım her zaman daha çok ilgi çeker. İçeriğinizde tercih edeceğiniz görsellerin telifsiz ve yüksek kalitede olmasına özen gösterin. Görsellerin kalitesi kadar görsel isimlendirmesine de dikkat etmelisiniz. Örneğin sitenize yükleyeceğiniz bir görsele “fotoğraf1.jpg” gibi alakasız isim vermek yerine içerikle alakalı olacak şekilde anahtar kelimenin de yer aldığı “WordPress-seo-nedir.jpg” isimlendirmesi yapabilirsiniz.

14. Görseller İçin Alt Metin Hazırlama

Sitenizdeki içerikler için farklı görseller hazırlayabilirsiniz. Ancak bu görsellerin bir de alt metni olduğunu unutmayın. Elbette her görsel için farklı bir alt metin açıklaması yapmak gerekir. Bu açıklamalar görselle açıklamanın bütünlenmesini sağlar. Görsel ile alakalı olarak hazırlanan bu açıklamayı “Bloklar” oradan da “Görüntü Ayarları” seçeneğine ilerleyerek ekleyebilirsiniz.

Bu içeriğimde WordPress altyapılı bir internet sitesinde, SEO adına gerçekleştirmeniz gereken temel bileşenlerden bahsettim. İlgili kıstasları eksiksiz bir şekilde tamamlamanız halinde hedeflediğiniz başarıya ulaşmanız zor olmayacaktır. Ancak WordPress SEO konusundaki yetkinliğinizin deneyimler silsilesi ile daha da güçleneceğini unutmayın. Mevcut kurallara bağlı kalmaya devam edin ancak inovasyondan da ayrılmayın. Unutmayın ki, yaptığınız her hamle kullanıcı deneyimi adına. Eğer WordPress kullanmayı bilmiyorsanız WordPress eğitimi sayfasını inceleyip eğitimi tercih edebilirsiniz.

Efehan Yıldız

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım. İddialı bir söz olduğunun farkındayım ama iddialı olmadan da başarı olmaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir