SEO İçin En İyi Google Chrome Araçları

Çağımızın getirdiği en büyük farklılık, hemen herkesin ihtiyaç duyduğu sonuca en hızlı yoldan ulaşma yöntemleri diyebilirim. Dijitalleşme ise gündelik yaşamımızı hıza bağımlı ve komplike bir hale çevirdi. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin internet ortamında vücut bulduğu günümüzün dijital kentleşme sürecinde herkes, kendi pazar alanını genişletmek için çabalıyor. Bu yeni nesil pazar arayışı, dijital ortamda ağırlıklı olarak Google üzerinden yürütülüyor. Bu noktada dijital uzantıların takibi hayati önem taşıyor. Elbette bu ihtiyaç doğrultusunda el altında bulundurmamız gereken yardımcıların başında hızımızı artırmamıza yardımcı olacak SEO için en iyi Chrome araçları geliyor.

Chrome Araçları Neden Önemli?

İnternet tarayıcıları üzerinde ilk sıralarda sitemizi konumlandırmak, hızlı bir şekilde hedef kitlemize ulaşmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda olabildiğince fazla sayıda kullanıcıya dokunabilmek açısından da hayati önem taşıyor. Teknik olarak tarayıcılarda üst sıralarda yer almanın oldukça pratik yöntemleri var. Google Chrome üzerinde bu işlemin en etkili biçimde çözülmesini sağlayan birçok uzantı bulunduğunu söyleyebilirim. Dijital pazarlama sistemi içerisinde sürekli yenilenen bir dünya var. Sürekli yeni güncellemelerle karşılaştığımız sistem üzerinde ihtiyaç duyduğumuz eklentilerin sayısı da artıyor. Kullanıcılar, bu güncellemeleri takip ederken hız kaybetmek istemiyor. Bu nedenle SEO için en iyi Chrome araçları arayışınıza destek olmak için benim de kullandığım bazı etkili araçları sizinle paylaşmak istiyorum.

Sizin için sıralayacağım uzantıları tarayıcınıza ekledikten sonra sistemde gerekli verimliliği yakalayabileceksiniz. Bu uzantılar sayesinde kolaylıkla istatistik takibi yapabilir ve rakipleriniz arasında fark yaratabilirsiniz.

Dijital pazarlama alanında hız kazanmak, sizin için hayati öneme sahipse SEO çalışmalarında kullanabileceğiniz en iyi Chrome araçlarını incelemeye başlayalım.

SEOQuake

SEO Quake

İlk sırada size önermek istediğim araç SEOQuake. Benim gibi çok sayıda SEO uzmanının kullanmaktan memnun olduğu bir eklenti olduğunu belirtmeliyim. Eklentinin içinde barındırdığı özellikler oldukça fazla ve kullanışlı. Normal şartlarda tek tek araştırıp bulmanız gereken birçok bilgiyi derleyip önünüze sunması işinizi oldukça rahatlatacak bir özelliği. Bu nitelikleriyle uzantıyı kullandığınızda karşılaştırmalar yapıp sizin için en doğru adımı atabileceğiniz bir ortam yaratıyor.

Düşünün ki önünüzde bir mantar tahta var ve analiz edip sınıflandırdığınız rakip hareketleri ve grafikler gözünüzün önünde gruplanmış şekilde duruyor. Bu analizleri sınıflandırarak kendi isteğiniz doğrultusunda hareket edebiliyorsunuz. Kişisel olarak benim en benimsediğim yönü SEOQuake’in kendinize göre özelleştirilebilme özelliği. Bu şekilde kişisel alanınızı oluşturup daha özgün bir çalışma yapabiliyorsunuz.

SEOQuake üzerinde sıralayabileceğiniz bilgiler ise şöyle sıralanabilir:

  • Sayfanın İnternal (İç) Bağlantı Sayısı
  • Sayfanın External (Dış) Bağlantı Sayısı
  • Domain Yaşı
  • Site Sahibi
  • Alexa Rank Sorgulaması
  • Page Rank Puanı
  • Sayfa Sayısı
  • Sitedeki Kelime Kullanımı

Tarayıcınıza yükleyip vakit kaybetmeden kullanmaya başlayabileceğiniz SEOQuake, ücretsiz bir araç. Bu araç ile çeşitli analiz, ölçümleme ve incelemeler yapabilecek, SEO çalışmalarınıza hız katabileceksiniz.

DNS Checker

DNS Checker

DNS Checker, siteniz için ve rakip siteler için etki alanı kontrolünü sağlamanız açısından yardımcı olacak bir araç. DNS adından da anlaşılacağı gibi sistem üzerinde alan değerlendirmesi yapmak için tasarlanmış bir uzantı. Özellikle sitenizin hitap etmesini istediğiniz belli bir bölge varsa ya da etki alanını kontrol etmek sizin için önemliyse DNS Checker tam size göre diyebilirim. SEO ve etki alanı analizi yapan bu uzantı, meta yönlendirmeleri yapmanızı, SEO raporu oluşturmanızı, etki alanı IP’sine ulaşmanızı ve coğrafi konum takibi yapmanızı sağlıyor.

Uzantının size sağlayacağı bazı özellikleri de şöyle sıralayabilirim:

  • Belirlenen bir etki alanının IP ve coğrafi konumuna erişir.
  • Belirli bir web sitesinin trafik akışını sıralar.
  • Sayfa içerisinde yönlendirme sayısını, http yanıt kodunu, sayfa yanıt süresini ve sayfanın hızını belirler.
  • Etki alanının hızlı SEO raporunu çıkarır.
  • Geçerli URL içeriğinde en çok kullanılan anahtar kelimeleri belirler.
  • H1’den H6’ya tüm başlık etiketlerini görüntülemenizi sağlar.
  • Daha birçok özelliği barındıran uzantı, işinizi çok kolaylaştıracak.

Tag Assistant

Google Tag Assistant

Tag Assistant, SEO için en iyi Chrome araçları içerisinde sorun gidermek için geliştirilmiş en iyi seçeneklerden birisi benim için. Uzantı; Google Analytics, Google Tag Manager gibi çeşitli Google etiketinin yüklenmesiyle ilgili sorunları gidermenize yardımcı olur. Aynı zamanda bu etiketlerin sayfanıza doğru şekilde yüklenmesini sağlar. Seçtiğiniz bir sayfa üzerinde Tag Assistant uzantısını kullanarak hangi etiketlerin kullanılmış olduğunu bulabilirsiniz. Sayfa üzerinde bulduğu hataları size gösterir ve iyileştirme yolları önerir.

Web siteniz üzerinde kullanıcı akışını belirleyip bir tipoloji belirlemenize de katkı sağlayan Tag Assistant kullanıcı profili çıkarmanızda da oldukça etkili. Eğer kullanıcı profili çıkarmak istiyorsanız ya da Google Analytics uygulaması üzerinde sorunlar yaşıyorsanız, size yardımcı olacak SEO için en iyi chrome aracı Tag Assistant olabilir.

Pixel Helper

Facebook Pixel Helper

Dijital Pazarlama alanında en önemli konulardan biri tanıtım ve reklamlarınızın doğru bir şekilde kitlenize ulaştığından emin olmak. SEO için en iyi chrome araçlarını incelerken benim reklamlar için kullandığım Pixel Helper’ı özellikle listeye almam gerektiğini düşündüm. Özellikle de sosyal medya üzerinden hedef kitlemle doğru bir iletişim kurabilmek için yardımcı olduğunu düşündüğüm bu uzantı size de çok yardımcı olacak.

Facebook Pixel, ziyaretçi takibini sağlamak için kullanabileceğiniz bir uzantı. Bu uzantıyı, web sitenizin başlığına uygulayarak kullanabileceğiniz bir kodlama parçası olarak düşünebilirsiniz. Bu sayede facebook, instagram gibi sosyal medya sayfalarında size özel reklam yapabilirsiniz. Zaten Pixel Helper’ı arattığınız zaman karşınıza Facebook Pixel olarak çıkacaktır. Bu reklam deneyimi sayesinde yeni müşteriler kazanıp hedef kitlenizi büyütebilirsiniz.

İşte bu noktada piksellerin çalışma sorunlarında Pixel Helper kullanımına başvurarak kolayca sorun giderebilirsiniz.  Web sitenizde reklam ve sosyal medya profilleri üzerindeki tanıtım hedeflerinizi sorunsuz olarak takip edebilmeniz için Pixel Helper’ın çok kullanışlı bir araç olduğunu göreceksiniz.

Image Size Info

Image Size Info

SEO için en iyi Chrome araçlarını sıralarken asıl amacım daha hızlı bir kullanım konusunda size yardımcı olmaktı. Bu nedenle Image Size Info adlı araç, hız konusunda size yardımcı olacağını düşündüğüm en önemli uzantılardan biri diyebilirim. Dijital pazarlamada en önemli noktalardan biri web sitenizin hızıdır. Sitenize hız kazandıracak farklı yöntemler var. Image Size Info, sitenizde bulunan görseller üzerine info sağlayan basit kullanımlı bir uzantı.

Uzantının çalışma prensibi, site içerisine yerleştirilen görsellerin boyutları üzerinde gerekli ayarlamaları yaparak veri alanını daha verimli kullanmaya zemin hazırlamasıdır.

Bu uzantıyı kullanarak site içerisindeki görsellerin boyutunu rahatlıkla görebilirsiniz. Görsel üzerinde sağ tıklayarak viev Image Info seçeneğiyle bu işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede görseli en uygun şekle sokmak için tarif almış olursunuz. Yani boyutunu küçülttüğünüz görsel daha az alan kaplayarak sitenin hızlanmasına yardımcı olur.

Eğer siteniz üzerinde bir hız problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, hiç düşünmeden Chrome üzerinde kurulumunu yapıp kullanabilirsiniz.

Lighthouse

LightHouse

Lighthouse, dijital pazarlama evreninde özellikle de günümüzün en çok kullanılan mobil gereçleri üzerinde işimize yarayacak bir uzantı. Web sitenizin mobil üzerindeki kullanımını takip edebileceğiniz Lighthouse, kullanışlı bir performans uzantısı olarak hayli işe yarayacaktır. Bu uzantıyla mobil içerik kullanımında, özellikle geçiş noktasında sitenizin performansını değerlendirme şansı yakalayabilirsiniz.

Aynı zamanda Lighthouse, performans üzerinde değerlendirme yapabilmemizi sağlayan açık kaynak koduyla çalışan bir analiz uzantısıdır. Çalışma prensibi, mobil performansı üzerine bilgileri sıralayarak siteyi geliştirmek için izlemeniz gereken yolu göstermek olarak açıklanabilir. Böylelikle daha verimli zaman kullanımı sunar ve önceliklerinizi rahatça belirleyebilirsiniz.

Linkclump

LinkClump

Son olarak kullanımıyla birden fazla noktaya odaklanmanızı sağlayacak bir uzantı önermek istiyorum. Linkclump adlı bu uzantı sayesinde birden fazla bağlantıyı bir araya toplayıp rahat geçişler yaparak işinizi hızlandırabilirsiniz. Farklı bağlantıları bir SERP sayfasında derleyen bu araç üzerinde istediğiniz bağlantıya seri bir şekilde ulaşıp işlem yapabilir ve bu sayede hız kazanabilirsiniz.

Anahtar kelime tercihiyle ilgili çalışmalarınızda yardımcı olacak bu uzantıyla daha fazla tahmin yürütme olanağına sahip olabilirsiniz. Üst sıralardaki arama sonuçlarını sıralayarak hem anahtar kelime takibini kolay bir şekilde yapabilir hem de kendi etiketlerinizi belirleyebilirsiniz.

Ayrıca takibini sağladığınız anahtar kelimeler arasında önemli bulduğunuz bağlantıları tercih edebilirsiniz. İşlemlerinizi yaparken zaman ayarlaması yapmanız da mümkün.

SEO için en iyi Chrome araçları önerilerim bu kadar. Özellikle sizin için farklı kullanım alanlarında faydalı olabilecek çeşitli uzantılara yer vermeye çalıştım. Uzantıları kullanınca içlerinde size aktardığımdan daha fazla faydalı seçenek bulacağınızdan eminim. Daha verimli bir çalışma yürütebilmek için yeniliklerden faydalanmaktan hiçbir zaman çekinmeyin.

Daha fazla SEO içeriği için https://www.efehanyildiz.com/seo bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Efehan Yıldız

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım. İddialı bir söz olduğunun farkındayım ama iddialı olmadan da başarı olmaz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir